Keidas

Lapinjärven kirkonkylän ideakilpailu - Lunastus

Lapinjärven kunta järjesti yhdessä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa kirkonkylän kehittämisestä ideakilpailun jonka tarkoituksena oli löytää erilaisia vaihtoehtoja kirkonkylän alueen jatkosuunnittelun, kaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi. Tavoitteena oli saada kylämiljöön kannalta, maisemallisesti, liikenteellisesti ja toiminnallisesti hyviä ja oivaltavia ratkaisuja, jotka tukevat elinvoiman ja asumisen kehitystä kirkonkylällä. Kilpailuehdotuksessa edellytettiin huomioitavan valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Tavoitteena oli lisätä Lapinjärven kirkonkylän elinvoimaa ja alueen houkuttelevuutta erityisesti asumispaikkana. Kirkonkylän tulisi nykyistä enemmän ilmentää sen kaunista sijaintia järven rannalla. Kilpailuehdotuksia tuli yhteensä 48 kpl.

Suunnitelma tähtää Tallbackan ranta-alueen tasapainoiseen kehittämiseen ja kylän painopisteen siirtämiseen kohti rantaa. Kantavana ideana on ranta-alueen hyödyntäminen kuntarajat ylittävänä virkistyskeitaana. Ranta-alueen avonainen maisematila on pyritty säilyttämään ja uusi rakentaminen sijoittamaan suurmaisemaan sopeutuvalla tavalla. Kaarevan muotoiset asuinkorttelit mukailevat ympäristöä ja muodostavat sulavan liittymisen maisemaan. Järven ja maiseman potentiaali on nostettu esiin sijoittamalla nykyisen uimarannan ympäristöön vetovoimainen virkistyskeidas.

Tallbackan ranta-alueen asuinkorttelit muodostavat massoittelun kautta kaarevan teeman, joka luo puiston suuntaan maisemaa rajaavan reunavyöhykkeen. 1000 m2 kokoiset omakotitalotontit järven ja rantapuiston virkistyspalveluiden äärellä tarjoavat loistavat puitteet laadukkaalle asumiselle. Korttelin keskellä on korttelipuisto alueen kaikkien asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Kylän keskelle lähelle palveluita on suunniteltu neljä yhtiömuotoista pientalokorttelia. Jokaisella korttelilla on oma ainutlaatuinen sommitelmansa. Kehä-kortteli on kortteleista suurin ja sen keskellä on suuri yhteispiha ja yhteistilarakennus. Tähti-korttelissa rakennukset lomittuvat toisiinsa nähden niin, että tiiviistä rakentamisesta huolimatta suoria näkymiä naapuritaloihin on pyritty välttämään. Kompakti yhtiö kätkee sisäänsä kotoisan yhteispihan.  Linja-kortteli muodostaa museon ja kirjaston suuntaan aukean tilan laidalle ikonisen talorivin, jonka polveilevat harjakatot toimivat katseenvangitsijana. Rakentaminen yhdistelee rivitalo-, paritalo- ja kytkettypientalo-konsepteja. Tontin perällä on yhteispiha ja yhteistilarakennus. Tonttien välissä puustoa säilytetään. Virta-korttelissa vapaasti polveilevat omakotitalot ryhmittyvät tontin läpi virtaavan polun varteen. Kortteleiden kaikki asunnot aukeavat suotuisaan ilmansuuntaan etelään ja länteen.

Suunnitelman kantavana ideana on ranta-alueen hyödyntäminen kuntarajat ylittävänä virkistyskeitaana. Virkistyskeidas tarjoaa puitteet kuntoiluun, leikkiin, peleihin, uintiin, vesiaktiviteetteihin sekä luisteluun. Rantaan sijoitettu paviljonkimainen sauna- ja ravintolarakennus luo puitteet kohtaamisille ja nautiskelulle. Viereen suunniteltu savusauna toimii osaltaan vetovoimaa lisäävänä tekijänä.